VÝSLEDKY: ČESKO-NORSKÝ REZIDENČNÍ PROGRAM 2023

Nová síť z. s. v letošním roce podpoří 6 projektů tvůrčím či manažerským rezidenčním pobytem v České republice a Norsku. Díky podpoře mobility a síťování Evropskou unií skrze Národní plán obnovy a Ministerstvo kultury ČR, tak dojde k posílení česko-norských vazeb a kulturní výměně.

ČESKO-NORSKÝ REZIDENČNÍ PROGRAM:

Nová síť z. s. společně s partnerskou organizací Surnadal Billag od roku 2020 realizuje program podpory rezidenčních pobytů v oblasti performativních umění v České republice a v Norsku. I letos měli zájemci/kyně o podporu rozvoje jejich projektů skrze rezidenční pobyt možnost přihlásit se do otevřené výzvy, která probíhala v průběhu března. Finanční a administrativní podpora je poskytována jak rezidentům/kám, tak i hostícím organizacím. Vybrané projekty získají odměnu 2.500 Kč osoba/den a bude jim zajištěno zázemí pro rezidenční pobyt včetně ubytování v rozsahu 7-14 dní.

PRO KOHO:

Program je určen pro umělecké a kulturní manažerské kolektivy čítající 2-5 osob, které působí v oblasti současného divadla, tance a dalších příbuzných performativních žánrů. Třem kolektivům z Norska zprostředkuje Nová síť rezidenční pobyt v ČR ve vybraných hostících organizacích v rámci platformy www.artinres.cz. Tři české týmy uskuteční rezidenci v norském rezidenčním centru Surnadal Billag v rurální oblasti Surnadalsøra.

ÚČEL PROGRAMU:

Cílem česko-norského rezidenčního programu je podpora mezinárodní mobility a síťování, získávání zkušeností a rozvoj dovedností a kompetencí účastníků rezidenčních pobytů. Program tvůrčích rezidencí je zaměřený na podporu kreativního procesu a vznik nových projektů v oblasti performativního umění se zvláštní pozorností na projekty na pomezí divadla, tance, performance a výtvarného umění. Program manažerských rezidencí podporuje týmy, které se věnují zejména tématu rozvoje kultury v regionech, a jeho cílem je i posilování kapacit a sdílení zkušeností s partnerskou organizací.

VÝSLEDKY:

Do výzvy se přihlásilo 28 projektů – 18 z České republiky a 10 z Norska. Zájem projevilo 20 uměleckých a 8 manažerských kolektivů. Děkujeme všem přihlášeným!

Podporu získaly a do října 2023 budou realizovány:

REZIDENČNÍ POBYTY V NORSKU:
Tvůrčí kolektiv Le Cabaret Nomade – Marie Svobodová, Aude Stulírová Martin, Jazmína Piktorová / projekt Fontanela / rezidence Surnadal Billag Tvůrčí kolektiv Studio MoreThenThat – Nitish Jain, Mara Ingea, Raaghav Dhingra, Lara Hereu / projekt Cradle, Fragments / rezidence Surnadal Billag Manažerský kolektiv Velvareum, Fujaré, Bohemia Farmstudio, Sladovna – Kateřina Linhartová, Honza Petružela, Pavel Matela, Adam Langer / rezidence Surnadal Billag
REZIDENČNÍ POBYTY V ČESKU:
Tvůrčí kolektiv Øy – Ellen Jerstad, Georgiana Dobre, Alejandro Chellet, Maiken Rye, Annike Flo – projekt Future Species / rezidence Valdštejnská lodžie Manažerský kolektiv KRA – Kunst Rom Arbeid – Ingvild Maria Thingnes, Eduardo, Scaramuzza, Anna Klungre / rezidence CO.LABS Manažerský kolektiv Surnadal Billag & Kristiansand Kunsthall: Jon Arne Mogstad, Cecilie Nissen / rezidence REZI.DANCE, Sladovna, GAMPA, Bohemia Farmstudio
Česko-norský rezidenční program je v roce 2023 realizován Novou sítí z. s. za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Národního plánu obnovy a Evropské unie.
Foto: Tereza Lacmanová