MALÁ INVENTURA JIČÍN / 21. 9. - 24. 9. 2017

5. ročník festivalu nového divadla ve Valdštejnské lodžii

"V ZAJETÍ SNU"

Ve dnech 21. - 24. 9. se v areálu barokní památky na okraji Jičína odehraje 5. ročník festivalu současné scénické tvorby MALÁ INVENTURA JIČÍN 2017. Letošní ročník festivalu s podtitulem „V zajetí snu“ tvoří inscenace inspirované sny, surrealistickými obrazy a imaginárními světy.

Malá Inventura v Jičíně má osobitou dramaturgii, která reflektuje nejzajímavější projekty nezávislé divadelní scény. Program je komponovaný do prostor unikátního historického areálu Valdštejnské lodžie. Genius loci tohoto místa spolu s cíleným výběrem představení vytváří ucelenou a originální tvář každého ročníku festivalu.

Festival zahájí 21. 9. scénické intro nazvané KRISTIÁN SEN. Série fyzických a zvukových performancí studentů brněnské JAMU, portugalské ESMAE a snových obrazů týmu Valdštejnského imaginária je inspirována H. Ch. Andersenem.

V pátek 22. 9. vystoupí známá hudebně-divadelní skupina Fekete Seretlek se svým divadlem objektů a koncertem na motivy slavné Anny Kareniny. V představení nazvaném KAR před zraky diváků oživnou surrealistické obrazy v podivuhodném kabaretu ruského realismu. Po představení zazní jako hudební epitaf koncert této hyper-etno kapely.

Sobota 23. 9. bude již od 15.00 patřit autorskému dvanáctiminutovému představení Mikro Sputnik, které se inspiruje osudy první umělé družice planety Země. Protagonisté MIR. Theatru umístili děj do miniaturní divadelní scény „μMikro" pro dva herce jednoho diváka. Vzhledem k specifičnosti představení, žádáme diváky, aby si rezervovali představení na konkrétní čas!

Na sedmou hodinu večer je přichystáno temné scénické sólo obskurního městského trosečníka 28 dní. Umělecký tým Wariot Ideal připravil nevšední představení jednoho herce pohybující se na hraně beckettovského dramatu, Defoeova dobrodružství Robinsona Crusoe a Londonova Tuláka po hvězdách.
Po představení bude následovat moderovaná diskuse s autory projektu.

Poslední den 24. 9. proběhne od 15:00 další pásmo mikro-představení μSputnik. V 19.00 odehraje umělecký tým Zuzany Vítkové z katedry scénografie na pražské DAMU poetické loutkové představení nazvané Sólo Matches. Inscenace je inspirovaná světem starých zápalek, dílem H. Ch. Andersena a sny, které přicházejí a odcházejí.

Malá inventura v Jičíně je součástí cyklu festivalů nového divadla Malá inventura, které se každý rok konají na několika místech v České republice. První a nejrozsáhlejší inventurou divadla v roce je únorová Malá inventura v Praze, následuje Malá inventura Jičín, Jihlava, České Budějovice a Opava.

Festival pořádá český kulturní network Nová síť společně s Valdštejnským imagináriem, o.p.s.

Festival Malá inventura v Jičíně podpořili: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury a Město Jičín

Mediální partner: Literární noviny

Značka kvality: EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe

Více informací: www.malainventura.cz, www.valdstejnskalodzie.cz

Valdštejnské imaginárium, o.p.s.: Jiří Vydra, Tel.: +420 608 269 296, Email: jiri.vydra@volny.cz
Nová síť z. s.: Petr Pola, Tel.: +420 776 841 851, Email: petrpola@novasit.cz

Tisková informace ke stažení zde: http://www.malainventura.cz/2017/pro-media